Sommarprat

Hej, kikar in och säger hej även om jag inte har så mycket att rapportera. Händer inte så mycket mer än jobb, plugg och stall i veckorna, och det är väl inte jätteintressant att varken skriva eller läsa om tänker jag? Eller det är något ni vill läsa om?
 
En random bild från midsommar i brist på andra bilder :)
 
Det enda som är "utöver det vanliga" är att jag bestämt mig för att lyssna mer på podcasts och läsa mer. Igår bestämde jag och Måns att tv:n är bannad - SÅ SKÖNT. Nu är det läsning eller andra aktiviteter vi gör ihop istället. Jag tänkte lyssna på allt sommarprat denna sommar också förresten. Tidigare somrar har jag liksom missat det och när jag väl kommit på det har jag inte orkat "ta igen" det jag missat, så då har det bara blivit några få avsnitt som jag fått rekommenderade. Nu började ju sommarpraten i måndags, men jag har lyssnat på alla hittills, och jag måste äsga att jag älskar det! Det är så himla intressant att lyssna på andra människors livshistorier, vad som format dem, vad de varit med om. Rekommenderar verkligen, det ger perspektiv på livet!
 
Tre stycken har fastnat lite extra, men alla har varit intressanta att lyssna på. Den jag rekommenderar mest på grund av sjukt intressant om vår livstid vs vad vi är skapta för är Anders Hansens sommarprat. Han är överläkare, har skrivit boken Hjärnstark, och har många intressanta saker att berätta om hjärnan och forskning om vår livsstil. Jag har antecknat under vissa sommarprat på grund av vill ej glömma, och såhär antecknade jag om hans sommarprat:
 
"människor som skrev ett test och hade mobilen i fickan hade sämre resultat än de som lämnat telefonen i ett annat rum, trots att de med telefon i fickan inte ens tog upp den. beror förmodligen på att det är en aktiv handling av hjärnan att ignorera något, viklket tar av kraften vi behöver till minne och koncentration. om man verkligen måste koncetnrera sig, t ex på jobbet, plugget eller är mitt inne i en bok man gillar, så är det en bra idé att inte ha mobilen i samma rum.

man lät personer som inte kände varandra sedan tidiager sitta och prata med varandra i tio minuter. på bordet mellan paren låg antingen en mobil eller ett anteckningsblock. det visade sig att personerna som hade en mobil på bordet framför sig upplevde samtalen som tråkigare, trots att de inte ens tog upp telefonen!

slutsats -> inte ha telefonen på laddning i sovrummet udner natten, inte ha telefonen bredvid mig/i väskan när jag pluggar, inte ha telefonen nära när folk är över på middag etc.
 
Han berätar även att motion kan förhindra att de delar av hjärnan som har hand om minnet krymper. från 30 års ålder krympen nämligen hjärnan i genomsnitt med 1% per år och bl.a. därför får man sämre minne när man blir gammal, men studier visade att motion kunde förhindra eller motverka detta och kunde till och med få dessa delar att växa till sig istället för att krympa. motion är också visad hjälpa mot ångest och depression, vilket också förklarades. evolutionen tar mycket längre tid på sig än vad vi hinner utveckla saker, till exempel har smartphonen förändrat vårt beteende kraftigt, och den fanns inte ens för 12 år sedan - aldrig förr har vi haft en så snabb beteendeförändring. jämför detta med att om vi tog ett barn som föddes för 10000 år sedan och placerade hos nutida föräldrar, skulle det inte märkas någon skillnad alls - så långsamt förändras vår hjärna av tiden."
 
Men han sa verkligen ännu mer intressanta saker, och förklarade saker väldigt bra, så jag tycker definitivt att ni ska lyssna och inte bara nöja er med min sammanfattning!
 
En annan sommarpratare som fastnade lite extra är Isabella Löwengrip. Jag har följt henne sedan 2007 och tycker hon är otroligt inspirerande. Hon berättade om sin uppväxt och vägen till där hon är idag, om lärdomar och minnen med mera. Otroligt intressant, och även om hon inte alltid längre verkar så sympatisk i bloggen, så är hon det definitivt i sommarpratet, det känns som att där är det Isabella på riktigt liksom. Hon sa dessutom två saker som fastnade och som jag seriöst ska skriva ner och sätta upp på min vägg vid mitt skrivbord:
 
"Gör det som krävs för att kunna bre ut dina vingar. Slår det i någonstans så är det för trångt, rätt människor i livet står aldrig i vägen utan hejar på dig och låter dig flyga."
 
samt

"sluta fråga så många människor om råd och tyckande. lyssna inåt. du vet bäst själv."
 
Till sist var det Stina Wollters sommarprat som fastnade, men där är det mer för att det är en så otroligt gripande historia om en flicka med cancer. Grät och skrattade när jag lyssnade!
 
Så, nu blev detta inlägg så mycket längre än jag tänkt mig. Sorry. Hoppas ni fann mina tips inspirerande. Har ni kanske några tips på podcasts till mig? (allt som handlar om träning och kalorier går bort på grund av triggande så det behöver ni inte tipsa om, men i övrigt vad som och det får gärna vara inspirerande eller utbildande på något vis utan att man behöver koncentrera sig alltför mycket)