Jag har skapat en kapselgarderob

Hej vänner! Det var ett tag jag skrev om minimalism, men jag har inte slappat på den fronten bara för att jag inte skrivit om det. Har rensat rejält senaste 2 veckorna i lägenheten och förrådet och resultatet blev två vändor till soptippen samt 6 flyttlådor med prylar som skänktes till Erikshjälpen. Jag har länge velat testa en capsule wardrobe/kapselgarderob men inte riktigt vågat. Sedan januari 2017 har jag gjort mig av med sisådär 85 % (ja, det är sant!) av alla kläder jag äger (och nu har jag alltså ändå sisådär 150 plagg kvar) och inte förrän nu har jag känt mig redo att minska garderoben till ynka 33 plagg. Jag skapade min kapselgarderob enligt Project 333 där du alltså bär 33 plagg i 3 månader. Säsongerna är uppdelade såhär:
 
Vinter: dec-feb
Vår: mar-maj
Sommar: jun-aug
Höst: sep-nov
 
Varje säsong har du 33 plagg att använda inklusive skor, ytterkläder och accessoarer. Jag har denna första testomgång valt att exkludera skor, ytterkläder och accessoarer från de utvalda 33 plaggen, det vill säga de grejer är utöver klädesplaggen själva. Detta gjorde jag för ungefär 1½ vecka sedan, så min vinterkapsel blir bara 6 veckor istället för 12. Det känns lagom att testa så först. Normalt planerar man viktiga inköp inför varje ny säsong, men eftersom jag har köpstopp 2019 (mer om detta senare) kommer jag inte att fylla på med nya plagg - jag har en helt låda med kläder som är nedpackade ändå, som inte fick plats i denna kapselomgång och som får en ny chans kommande säsong.
 
Den som kan räkna märker att det saknas några plagg - stickade tröjor förvaras med fördel vikta istället för hängandes och därav är de ej med i bild.
 
Vid första anblicken låter 33 plagg jättelite - hur tusan ska man klara sig så länge? Sanningen är att 80% av tiden använder vi bara ungefär 20% av vår garderob, så genom att endast plocka ut de plagg vi faktiskt älskar (och ta bort resten) så minimerar vi garderoben och antalet val som behöver göras - och vi kan därmed använda tiden till något viktigare, samtidigt som vi bara klär oss i våra favoritplagg. En kapselgarderob kan med fördel kombineras med en uniform (tänk Steve Jobs som alltid bar svart polotröja eller Mark Zuckerberg som alltid har en grå t-shirt), för att göra det ännu lättare att klä sig.
 
Vissa människor behöver kanske inte den här hjälpen, men jag som älskar kläder och stil har det desto svårare emellanåt. Vissa plagg har jag känt att jag "måste" ha kvar på grund av skuldkänslor kring vad jag betalat för det vs hur lite jag använt det, och andra plagg har jag behållt trots trasiga eller för att jag tänker att de kommer passa i framtiden etc. Dessutom tenderar mina älsklingsplagg att mest hänga på galgarna istället för att användas för att jag tänker att de ska "sparas" till ett "finare" tillfälle - hur dumt?! (Lika dumt som att ha en "finservis" som bara används typ en gång om året - så onödigt?!) Njut av sakerna du har medan du kan säger jag! Använd finservisen till vardags och använd favoritplaggen tills de faller i bitar!
 
Min garderob är under ständig process. Jag älskar det klassiska och stilfulla, och tycker att basplagg är det viktigaste i en garderob. Ändå saknar jag massor av basplagg (som jag vill ha!) och garderoben är långt ifrån perfekt - stilen jag klär mig i och stilen jag gillar är rätt olika tyvärr (eftersom favoritplaggen alltid hänger kvar på galgen!). Jag har dock insett att det aldrig kommer finnas ett tillfälle när man har den perfekta [insert valfritt subjektiv] för vi människor strävar alltid efter mer. Därför var det bara att köra på ändå - spännande!
 
Så, nu får vi se vad jag tycker om detta. Jag återkommer med recension när vintersäsongen är över i slutet på februari. Hittills älskar jag det - alla plagg jag har hänger framme i garderoben och det är luftigt mellan galgarna vilket gör det enkelt att se och hitta rätt plagg. Dessutom känns det liiite enklare att klä sig när det finns färre plagg att välja på. Vi får se om jag trivs lika bra i slutet på säsongen!
 
Har du testat att ha en kapselgarderob?
3
Anonym

Något du kan tipsa morsan om...

Anonym

Något du kan tipsa din bror om. :-)

Ajli Müller

jag har inte testat kapselgarderob, men jag har gjort ett första steg: börjat vända galgarna efter att jag använt ett plagg för att se hur mycket av garderoben som bara hänger oanvänd! Det får mig att använda nya kläder faktiskt :)

Svar: smart! jag brukar också göra så, så får man en överblick om plagget faktiskt används eller bara hänger där av andra anledningar, haha :)
Josefine Myllenberg