Valdag

Har ni varit och röstat idag? Det har jag, såklart. Jag tycker att om man har rösträtt så ska man rösta, och framförallt känner jag att jag är skyldig det till kvinnorna som i början av 1900-talet kämpade för min rösträtt (tyck vad du vill om den saken). Jag förstår dock känslan av att inte känna att det är lönt/ger något etc, själv tycker jag det känns rent hopplöst när jag dels inte hittar ett parti som jag sympatiserar fullt ut med och dels ser hur hatet sprider sig bland oss. En sak jag tycker man ska tänka på är att Sverige är ett tryggt land, oavsett vad media och vissa partier vill måla upp, men samtidigt är jag jäkligt oroad när jag ser Alternativ för Sverige, Nordiska motståndsrörelsen och Sverigedemokraternas framfart - dessa människor som säger sig värna om Sverige och människorna i landet men som gång på gång bevisar motsatsen (eller för all del, det räcker med att läsa deras manifest). Jag vill inte leva i en värld där deras politik bestämmer, i en värld där alla människor inte har lika värde eller har samma rättigheter.
 
Jag har haft jättestora problem med vad jag ska rösta på och därför frågat allt och alla den senaste tiden om hur de tänker och varför. Jag har fått större insikt i många saker, men har tyvärr inte känt mig mer säker på vad jag ska rösta på. Jag är bara säker på vad jag inte ska rösta på, eftersom det finns några partier som driver minst en fråga vardera som jag bryr mig så pass mycket om (och inte håller med dem om) att oavsett hur grym politik de eventuellt skulle ha i övrigt kan jag ändå inte rösta på dem. Jag gjorde tre olika valkompasser i morse för att se om de kunde peta mig i någon riktning och se något jag själv missat, men nej. De tre partierna jag inte vill rösta på hamnade alla i botten på runt 40% i alla kompasser, medan övriga partier alla hamnade på ca 50-60%. Med andra ord, valkompassen bara bekräftade känslan av att inget parti är en klockren matchning mot mig. Vilket alltså inte gjorde riksdagsvalet enklare. Så jag valde kanske lite på måfå bland de som var kvar, med mina hjärtefrågor i bakhuvudet. Mig spelar det inte någon jättestor roll vad dessa partier får för röster känner jag, to be honest, sålänge de där tre jag inte sympatiserar med inte får min röst (eller alltför många av er andras röster) liksom. Jag försöker landa i detta även om det stör mig att inte ha en klar kandidat, men jag försöker tänka på vad en person sa till mig tidigare i veckan:  "överdriv inte din egen insats nu Josefine, det är viktigt att rösta, absolut, men det är förmodligen inte din enskilda röst som tippar vågen åt det ena eller andra hållet". Det stämmer ju såklart, samtidigt funkar det ju inte om alla tänker så. Aja, jag har gjort mig bästa och läst på mer än vad de flesta jag pratat med har gjort, och det får vara bra så.
 
Tidigare idag i vallokalen, ready to vote
 
Så, tanken med det här inlägget var i alla fall bara att be er som ännu inte röstat, att gå och rösta för tusan, även om det är svårt. Det är viktigt. Skitviktigt! Och en sak till dig som tänker rösta blankt för att visa missnöje eller liknande: din valsedel kommer räknas som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna alls och risken finns att du indirekt gynnar ett parti du inte gillar - personligen tycker jag det därför är bättre att rösta på något än inget alls.