Sötpotatissoppa [vegan, glutenfri, nötfri]

Okej hörrni, jag gjorde en galet god soppa i förra veckan som ni bara måste testa. Så pass bra att vi gjorde den även till denna veckas middagslådor. Det är en linssoppa med sötpotatis och morot och den blev så grymt bra. Tjock och krämig, extremt mättande och bara helt perfekt samt tar inte mycket mer än en halvtimme att göra. Vi gjorde dubbel portion så räckte den för två personer som middag under veckan. Receptet kommer från Under Tian.
 
 
DU BEHÖVER

1 msk olja
1 gul lök
4-5 morötter
1 sötpotatis
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
rivet skal av 1/2 citron
2 cm färsk ingefära
2 tsk sambal oelek
2 dl ekologiska röda linser

 

GÖR SÅHÄR

Skala och skär lök, morötter och potatis i bitar. Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och låt löken fräsa med till den blir mjuk. Tillsätt vatten och lägg i potatis, morötter och grönsaksbuljong. Låt koka i ca 15 min. Skala och dela ingefära i mindre bitar, lägg i soppan. Mixa soppan med stavmixer/matberedare till slät konsistens. Låt åter koka upp. Skölj linserna och låt koka med i ca 10 min. Tillsätt rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor och sambal oelek. Salta och peppra tills du är nöjd. Är soppan tjock kan du späda den med mer vatten. Njut med bröd till!