"Raw" snickers [vegan, glutenfri]

Igår stod jag på Maxi och var enormt sugen på något, så min första tanke var att grabba tag i favoritchipspåsen och några chokladkakor (ja, det är standard, livet är för kort för att inte äta goda saker). Jag kände mig dock inte alls nöjd med innehållet i korgen, jag var sugen på något annat för en gångs skull. Efter lite fundering insåg jag att jag saknar alla de goda raw food-kakorna jag alltid gjorde för några år sedan. Alltså, det finns typ inget godare än dadlar, kokos, nötter och choklad, bara så ni vet! Så då insåg jag vad jag var sugen på! Snickers, men den egengjorda råa varianten. Okej, inte helt rå (vissa av ingredienserna är processade, till exempel havregrynen), men halvt i alla fall. Anyways, detta och andra liknande typ av energibollar, helst med smak av kola, choklad och/eller kokos, är verkligen mina paradsnacks när det gäller bakning. Det blir så himla bra. Enda kruxet är att det blir dyrare än om du köper valfritt godis ur godishyllan. Jag kände dock att just igår var det värt att spendera, så sagt och gjort! Hade inte förväntat mig att Måns skulle gilla dem, så döm min förvåning när han med stora ögon utbrast "ÅH, vad goda de är!". Därför tänkte jag dela med mig av receptet till er. De är busenkla att göra och går att vaeriera i oändlighet!
 
 
DU BEHÖVER
Pajdeg
ca 2,5 dl mandelmjöl
ca 1-1,5 dl havregryn
ca 5 dadlar
1/4 tsk vaniljpulver
ev ½-1 msk agavesirap
 
Mellanlager/kolasås
½ tsk vaniljpulver
ca 1½ dl jordnötssmör (gärna "rent" smör dvs som endast innehåller 100% jordnötter)
1½ msk agavesirap
 
Topping
en näve jordnötter (gärna torrostade)
50-100 g choklad (gärna mörk)
en nypa flingsalt
 
alla mått är ungefärliga då jag sällan mäter när jag bakar eller lagar mat
 
GÖR SÅHÄR (tar ca 15 minuter att göra)
Mixa ihop mandelmjölet och havregrynen med dadlarna och vaniljpulvret. Om Det inte blir en fin deg så ta i lite agavesirap eller en extra dadel. Det ska bli pajdegskoncistens. Tryck ut degen i valfri form så att bottnen är ca 5-10 mm tjock (du bestämmer). Mixa jordnötssmör med agavesirap och vaniljpulver. Tänk en trögflytande sås/väldigt kladdig deg. Bred ut röran över bottnen och strö jordnötter över. Smält chokladen och häll sedan över kakan - allt ska täckas i choklad! Avsluta med att strö saltet över chokladen, ställ därefter in i kylen och låt stelna. Därefter går det att skära upp och servera. Håller åtminstone 5 dagar i kylskåp (men vem äter inte upp dem innan dess!?). Enjoy!
1
Meg

men jisses vad gott!! vill prova detta!

Svar: Ja, gör det! De är galet enkla att göra och så himla gott, du kommer inte ångra dig! :)
Josefine Myllenberg