Effektivisera mera - mina bästa tips

Kände mig så galet effektiv igår, för jag hann med så himla mycket utan att på något vis känna mig stressad över allt som skulle göras, blev till och med själv förvånad när jag reflekterade över dagen. Hann med att plugga allt jag hade tänkt plugga på, det blev en joggingrunda, städade i lugn och ro, fixade matlådor tillsammans med Måns, och läste lite skönlitteratur. Mycket mer än vad jag hade planerat eller trott att jag skulle få in och fortfarande känna mig harmonisk efteråt. Förvånade till och med mig själv med detta. Därför har jag funderat lite på vad som hjälper mig och tänkte ge er mina 5 bästa tips vad gäller att bli mer effektiv.
 
Söndagens to do: matlådor för lunch och middag hela veckan. Även mellanmål/snacks samt pålägg till frukostmackor gjordes. Veckans lunch: pasta med pastasås på tomat och morot. Veckans middag: linssoppa. Veckans snacks: raw snickers. Veckans frukostpålägg: chilihummus och picklad rödlök.
 
Picklad rödlök och hemmagjord havremjölk.
 
Chilihummus
 
1. Förberd matlådor - genom att förbereda matlådor behöver du inte tänka på att laga mat varje dag och kan lägga den tiden på annat. Måns och jag lägger ungefär 4 timmar varje söndag åt att laga både lunch- och middagslådor för hela arbetsveckan, det vill säga måndag till fredag. På helgerna väljer vi att antingen lägga extra tid på att laga något speciellt, beställer hem eller äter lite enklare mat i form av smoothies och mackor - det varierar. Ibland blir det fler matlådor över och då kan vi äta dem på helgen också, det beror helt enkelt på vad vi känner för. Dock har vi alltid matlåda redo att varma både lunch- och middagstid på vardagar vilket är guld värt. Det sparar pengar genom att slippa köpa utelunch, och det sparar tid när man (jag) kommer hem vrålhungrig vid 17.30 och bara vill ha middag. Dessutom sparar det tid. Matlådor är det bästa som hänt mig!
 
2. To do lists - jag har sagt detta innan och säger det igen: todo lists är awesome. tack vare listor där du skriver ner vad som ska göras under dagen så ökar chansen att du faktiskt utför dem. dessutom har du koll på vad som ska hända och när det händer, du har chansen att prioritera dessa händelser och få kontroll över vad du lägger din tid på. Att göra-listor är mycket effektiva, jag går aldrig utan en!
 
3. Lägg till extra tid i kalendern - lägg alltid till 10 min innan och 10 min efter en aktivitet i kalendern, på så vis behöver du aldrig stressa mellan olika event utan vet att det finns lite extra tid om det skulle behövas. något som hör ihop med detta är också att aldrig pressa in saker i schemat och flänga hit och dit, det gör dig mest uppstressad, och vi alla vet ju hur effektiva vi är när vi är stressade (hint: inte särskilt effektiva alls).
 
4. Multitaska inte - hjärnan klarar inte av att fokusera på mer än en sak åt gången, utan det som händer är att du "context switchar" mellan de olika sakerna du håller på med hela tiden. Det resulterar i att du inte riktigt har fullt fokus på något, och därmed tappar du effektivitet. fokusera därför på en sak åt gången. ett hett tips är att läsa på om pomodorometoden som går ut på att du jobbar i iterationer om 25 minuter åt gången som kallas pomodoro, och mitt i en pomodoro får du inte avbryta/bli störd/göra annat än det som du bestämt att pomodoron ska användas till. efter 25 minuter tar du paus, innan du sen utvärderar om du behöver en pomodoro till för att färdigställa, eller om det är viktigare att ägna nästa pomodoro till något annat. på så vis fokuserar du endast på en sak åt gången och blir mer effektiv i det du gör just nu.
 
5. Utför det viktigaste på dagen först på dagen - på tal om föregående punkt om att "context switcha", det vill säga hoppa från en aktivitet till en annan. hjärnan klarar bara av att göra ett visst antal sådana byten per dag, därför kan det vara vettigt att slutföra en uppgift innan du påbörjar nästa, och inte göra alltför många olika krävande uppgifter på samma dag. Detta är också anledningen till att du är som mest skärpt på morgonen och förmiddagen, när du vaknat och precis kommit igång - gör därför det viktigaste vid denna tidpunkt och läs hellre mejlen och liknande på eftermiddagen när hjärnan ändå börjat bli mer mosig.
 
Bonus: Gå offline! Ta bort facebook och instagram från telefonen, ha telefonen på ljudlöst alltid med eventuellt undantag för några få väl valda kontakter, och lägg undan telefonen när du ska koncentrera dig på en uppgift. Du blir mycket mer effektiv om du tar bort allt som distraherar dig, och tro mig, telefonen är alltid en distraktion.
 
Vilka är dina bästa tips för att bli så effektiv som möjligt i vardagen?
5
Ajli Müller

Jag gör det mesta på din superbra lista, men skulle bli galen av att äta samma sak två dagar i rad, och ännu fler skulle jag nog börja svinna för att slippa ;D jag kommer dock också hem vid 17:30, så bristen av matlådor innebär förstås ibland att det blir rostbiff och potatissallad från köpt, hehe... eller varmkorv med bröd.

För mig vinner jag mycket tid av att lägga fram kläder och smycken kvällen innan, ställa kaffekoppen vid bryggaren, duka fram skål och sked till frukosten, göra apelsinjuicen etc.. På tidiga morgnar då jag börjar 06:00 blir det kapselkaffe till och med.

När jag ska studera vinner jag totaltid på att läsa/anteckna/stryka under etc. i intervaller: 20 min aktivt plugg, 5 min vanka omkring/scrolla instagram/ lyssna ljudbok/ gå på toa, sedan 20 min aktivt plugg... det här funkar bara renodlade pluggdagar!

Svar: Haha, jag kan äta samma mat i flera dagar givet att den är god såklart! Men ett tips där är att laga x antal portioner av kanske 4 olika rätter en dag, så kan man frysa in en del och har sen alltid olika rätter att välja på, även när man i fortsättningen bara lagar en eller två rätter som matlådor, givet att man hela tiden blandar upp matlådorna man precis lagat med dem man har i frysen :)
Smart med kläderna, så gjorde jag alltid tidigare och det sparar massor av tid. Mitt största problem var dock att jag på morgonen inte var sugen att ha på det som jag lagt fram kvällen innan, för då var jag i en annan "mood", haha. Det har jag löst genom att jobba mig mot en mer enhetlig garderob så nu öppnar jag bara dörrarna och tar en underdel och en överdel utan att tänka (på morgonen) och vips: klar!

Åh ja, det med intervaller är toppen! Jag kör liknande enligt pomodorometoden och det funkar så himla bra!

Tack för alla tips!
Josefine Myllenberg

Jennifer

Matlådetipset är riktigt bra. Jag förbereder också mat för hela veckan. Såå skönt att bara ta fram på kvällen, inte behöva spendera tid på att stå en timma i köket varje kväll när man är trött :)


www.jennifermilton.blogg.se

Svar: Ja, visst är det toppen? Jag älskar att laga mat, men då ska det vara under stressfria och pigga premisser, inte när man kommer hem halvdöd efter en intensiv skol-/jobbdag! Matlådor is the shit! :)
Josefine Myllenberg

Amanda Eveline - Utbytesstudent i Singpore

bra tips! to-do-listor är så grymt bra för det är så skönt när man kan bocka av också!

En annan grej som kanske är lite självklar, men som jag tror många glömmer är att faktiskt ha en kalender. Personligen gillar jag att både lägga in allt i telefonen och att ha en fysisk kalender där man kan färglägga allt i olika färger, beroende på om det är möten, roliga saker eller jobb.

Svar: Åh, grymt tips! Ja, kalender är verkligen grundläggande för min del, för vem kan eller orkar lägga energi på att ha allt i huvudet? Logiskt och smidigt med olika färger. Tack för toppentips!
Josefine Myllenberg

Jarina

Så bra tips! För mig blir det en effektiv dag bara om jag gör något effektivt genast på morgonen. Sover jag bort dagen så kommer jag inte igång alls, men om jag vaknar tidigt och gör något genast så blir jag automatiskt mer effektiv hela dagen :)

Svar: Ja, det har jag också erfarenhet av, förstår precis vad du menar! :)
Josefine Myllenberg

fruborgenvik.se

Vilka superbra tips! Att skriva ner en lista på saker som ska göras är verkligen effektiv. Men viktigast är att inte glömma att det ska finnas en gräns. Det har jag svårt för. Att sänka kraven på sig själv, för det är faktiskt omöjligt att hinna med allt o det gäller att prioritera rätt. Kram

Svar: Det har du helt rätt i! Jag har också rätt svårt för det, men har anammat en mer minimalistisk livsstil som gör att jag noga tänker efter vad jag lägger min tid på, och som gör att jag tänker på att ta det lugnt och även planera in vila. Som du säger är det jätteviktigt, och för ett år sedan hade jag förmodligen inte fattat vad du menat - vadå det är väl bara att köra på?! Tur man utvecklas :) Kram!
Josefine Myllenberg