Choklad- och jordnötskakor [glutenfri, äggfri, vegan]

Okej, för typ en månad sedan la jag upp en bild på instagram på min "frukost". Ja, jag äter alltså ibland kakor till frukost, själen måste också få njuta! Dessutom har jag märkt hur skadligt det är för både mig själv och andra att benämna mat som nyttig vs onyttig och endast fokusera på kroppen och inte sinnet - därför har jag jobbat hårt med detta och har inte längre några "förbud" (jag vet, sjukt, jag hade det innan och det var farligt nära tvångsmässiga förbud a la ätstörningar). Nu äter jag vad jag vill när jag vill, och min kropp - men framförallt psyket - har aldrig mått bättre! 
 
I alla fall, nog om utsvävningar varför det är okej att äta kakor till frukost. Flera frågade om receptet varpå jag lovade att lägga upp det. Har jag gjort det? Nej ... Men nu, nu ska ni få receptet, jag lovar! Dessa jordnötskakor är himmelska, och om du inte tål jordnötter kan du byta jordnötssmöret mot valfritt annat nötsmör (ni som tål hasselnötter kanske kan testa med nutella? Obs, minska på sockret och kanske öka typ mjölet något i så fall? testa er fram!). Dessa kakor blir härligt sega inuti och sådär krispiga utanpå. De är så perfekta som kakor kan bli!
 
Jordnötskakor och smoothie till frukost en morgon denna sommaren
 
CHOKLAD- & JORDNÖTSKAKOR, ca 16 st
1 dl ströscoker
100 g mjukt mjölkfritt margarin
½ dl sirap (föreslår agavesirap, vit sirap eller ljus sirap)
½ dl jordnötssmör
1½ dl rismjöl
1 dl maizena
1 krm xantangummi
½ tsk bikarbonat
1 dl hackad, mörk choklad
 
GÖR SÅHÄR
Vispa strösocker, margarin, sirap och jordnötssmör luftigt i en bunke. Blanda resterande torra ingredienser för sig i en annan bunke. Rör därefter ihop innehållet i de två bunkarna. Tillsätt till sist chokladen och rör runt. Forma till bollar med ca 3,5 - 4 cm diameter och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper, se till att där är god plats för bollarna att smälta ut på. Grädda ca 11-14 min i mitten av ugnen, 175 grader. För att vara säker på att det blir bra kan du testbaka en kaka först och tillsätta mer margarin eller mjöl beroende på om de blir för platta eller torra. Förvara i tätförslutande burk om du mot all förmodan inte äter upp alla på en och samma gång!
1
Amanda Jona [FOTOGRAF]

Åh, kakorna såg riktigt goda ut! Håller helt klart med om att mna inte ska hålla oå att sätta förbud på mat, slutar aldrig bra :)