Dressyrtävlingen i Eslöv

 
Hejsan! I lördags tävlade jag för första gången på tre år, det var så himla skoj att komma ut igen (och lite läskigt, en massa regler har hunnit ändras de senaste åren och det är lite svårt att läsa sig till ibland, men allt gick bra!). Vi red Medelsvår C:1 då jag inte får starta högre än så på grund av att det var så längesedan jag tävlade sist (man trillar ner en kvalklass då). Vi fixade i alla fall första kvalet att få rida Medelsvår B igen, för ritten landade på 65,745% vilket jag är väldigt nöjd med på grund av just första tävling på hundra år osv. Han lydde minsta vink jag gjorde vilket var en så fantastisk känsla.
 
Dock var han fett rolig på framridningen, jag hade precis tänkt tanken "gud vad avslappnad och fin han är" ca 20 min in (av 45 min framridning), varpå någon leder förbi en kritvit ponny förbi framridningsbanan. Spirre, som då tydligen inte uppfattat att ponnyn i boxen bredvid honom hemma i stallet också är vit, blev så jäkla rädd för denna lilla skapelse (det är något med vita små hästar) att han först typ hyperventilerade och sedan glömde att andas alls. Sen följde en kvart med frustande näsborrar, ögonvitor och ben åt alla håll och kanter (all aktivitet på tävlingen avstannade och folk bara tittade, hade väl inte sett en galen häst innan, haha). Aja, han vaknade ordentligt i alla fall, haha, och han lugnade ner sig lagom tills vi skulle rida in på banan. Jag tror att han tyckte det var riktigt kul med tävling, öronen var konstant spikrakt framåt och blicken irrade runt för allt att titta på. Så söt, min lilla hästapolle ♥
 
Av bilder och film (en är ju alltid så självkritisk) samt från träning så vet jag att jag behöver jobba på min sits. Jag är så jäkla lång till Spirre så det blir lätt att jag drar upp hälarna för att nå honom och då faller hela överkroppen framåt. En annan grej är att inte sitta och "tjata" med benen hela tiden, något jag blivit mycket bättre på men måste fortsätta jobba mycket med. Till sist är det då händerna som gärna blir lite väl breda emellanåt, något som lätt glöms bort när det är hundra andra saker att tänka på. Jobbar hårt på sitsen med andra ord!
 
 
 
Är nöjd med hur jag lade upp framridningen. Först 10 min att skritta, först på lång och sedan kort tygel där jag kollade av att han lyssnade på mina hjälper genom diverse sidförflyttningar med mera. Därefter några minuters trav längst med spåret och någon volt här och där i varje varv och skänkelvikning längst med diagonalerna, innan jag låter honom gå över i galopp och rider både på volt och längst med spåret. Totalt tar det ca 20 minuter att komma hit i framridningen, och då fokuserar jag på att han ska vara "låg och rund", söka sig framåt och nedåt med huvudet och lyfta ryggen och jobba på framåt. Därefter får han lite skritt innan jag samlar ihop honom och börjar arbeta mer. Då börjar jag alltid med galoppen, för han kommer inte igång ordentligt i traven förrän vi galopperat ordentligt. Det blir stora volten med små volter i volten där jag känner av att han kan gå framåt och ta tillbaka och fortfarande bibehålla galoppen. Därefter går jag över och gör om stora volten till en större rektangel eller möjligtvis kvadrat, där jag ökar längst med någon sida och samlar längst med någon (och ibland testar jag då av att de enkla bytena sitter). Efter detta galopparbete i båda varv så får han mer skritt, innan vi sen checkar att skolorna samt ökningarna sitter i traven. Därefter att vi redo att rida in på banan och rida programmet.
 
 
Fotograf och bästa support samt groom: Linn Tufvesson. Tack så hemskt mycket! ♥
2

Träning vecka 36 och 37

Det är lite som det är med hur mycket jag hinner rida Spirre. Skulle vilja ha mer tid när jag väl sitter där på hästryggen, och mer energi de kvällar jag drar till stallet efter en fullpackad skoldag. Därför blir det ganska lugnt för honom, en del vila men framförallt många mjuka pass med bara promenad, skritt, longering eller liknande. Jag får dåligt samvete men försöker tänka att jag får ta det för vad det är. Han har ju faktiskt blivit superfin trots att han inte går så hårt, så jag får väl se det som minskad risk för typ överträningsskador eller nåt.

VECKA 36
måndag: vila (tandläkaren var där och raspade tänder samt så fick han sin årliga vaccination)
tisdag: promenad 7 km, 1h
onsdag: dressyr 30 min, jogging
torsdag: longering
fredag: vila
lördag: dressyr
söndag: uteritt 1h, lugnt tempo mest skritt

VECKA 37
måndag: longering
tisdag: dressyr 40 min, träns
onsdag: 50 min markarbete
torsdag: longering inspänd 30 min
fredag: 40 min skrittrunda uteritt
lördag: 30 min dressyr på träns
söndag: 75 min uteritt

Vi till vänster!

Vet ni vad förresten! Jag har faktiskt anmält mig till vår första tävling! På nästa lördag, 23 september, går det av stapeln i Eslöv, det blir en Medelsvår C:1 pga måste kvala om till Medelsvår B igen pga har gått för lång tid sedan jag startade en sådan klass. Är supertaggad, känns så kul och bra. Anmälde mig även till en tävling helgen därpå här i Lund, 1 oktober, för att det var nära och eventuellt så kan vi behöva en revanch (och annars krävs ändå två godkända ritter för att kvala). Rider samma klass. Så nu får ni hålla tummarna för mig!

3

Vecka 37

Just nu sitter jag och lyssnar på åskan som brakar utanför. Den är precis ovanför oss just nu. Idag är en supermysig höstdag -  i morse var det hög och klar luft och dimma som sakta skingrade sig för en klarblå himmel och strålande sol. Blev en lång och mysig uteritt. Trodde att vädret skulle hålla i sig så planerade en lång skogspromenad nu efter lunch, men det får nog bli en bok och en kopp te istället...
 
Veckan har varit toppen. Lunchade och fikade med farmor i måndags vilket var jättemysigt.
 
I tisdags kväll hade vi årets (förmodligen) sista grillkväll vilket var supernajs.
 
Onsdagar är jobbdagar för min del och jag har hittat den perfekta tröjan för hösten. Älskar den! Helt perfekt både att den är tunnstickad men ändå varm pga kashmir, och färg samt passform är så bra. För övrigt har Spirre fått typ all sin utrustning utbytt det här året: sadel, träns, schabrak, ryktborstar, m.m. och nu fick han nya täcken, här ett Rambo Duo som man kan byta ut fodringen på så den funkar för alla väder och temperaturer (fick det på rea inklusive liners - dvs fodring - de är svinigt snordyra i vanliga fall och nu med rean var det "bara" dyrt). En annan går runt i boots vars sömmar inte längre existerar, och en jacka som är mer blöt invändigt än utvändigt när det regnar. Aja, det är som vanligt, hästen käkar kaviar och jag får dricka "köffe" istället för kaffe (hoppas ni sett Johan Glans World Tour of Skåne så att ni fattar skämtet, haha). 
 
Torsdagen gick i ett från 7 på morgonen till 23 på kvällen på grund av lektioner, stall, likabehandlingsmöte, yogaklass och Netlight-spelpub. Hade sjukt trevligt på puben och spelade massor av roliga gamla spel. Hade också världens trevligaste samtal med massa trevliga människor.
 
Det har regnat sjukt mycket hela veckan. Våra tomater har äntligen blivit röda i alla fall, så Måns gick ut och skördade så att vi kunde avnjuta dem till tacosen en kväll.
 
Fredag var väldigt lugnt, lite för lugnt på pluggfronten, hehe, men hade verkligen noll energi efter att jag hade varit i stallet. Lördagen blev det bara massor av timmar i stallet (njutandes av bra väder) och plugg i skolan. Kvällen blev filmkväll med Måns och hans kusin. Bilderna ovan är dock från dagens uteritt. Det har regnat så mycket att floden har blivit helt översvämmad.