Lifehacks

Tänkte dela med mig av lite lifehacks eller insikter som jag har skaffat mig, som liksom gör livet och framförallt vardagen lite smidigare, effektivare och/eller enklare på olika sätt och vis. Håll till godo!
 
Bildkälla: cleanandscentsible.com
 
1. TO DO-listor. Det låter kanske överskattat, men jag skulle snarare hävda motsatsen. Jag gör todo-listor för allt, och jag menar verkligen allt. Jag har todo-listor för varje dag, varje vecka, varje kurs, varje gymbesök etc, you name it. Det blir som små kom-ihåg-listor vilket gör att du dels inte glömmer bort något och dels blir mer benägen att utföra uppgiften (att kryssa något på listan är det bästa som finns). Det finns till och med studier som visar att det är större chans att du utför en uppgift om du skriver ner den på ett papper så att du hela tiden kan se den, därför skriver jag alltid upp dagens viktigaste uppgifter i prioriteringsordning på en TODO-list. 
 
2. Rätt vattentemperatur för grönt te. 3 delar kokande vatten, 1 del kallt vatten är det magiska receptet på perfekt vattentemperatur när du ska dricka grönt te. Är vattnet för varmt ger de gröna teerna nämligen en väldigt bitter smak, vilket är högst onödigt. Därför fyller jag alltid upp 1/4 av koppen med kallt vatten innan jag fyller på med det varma - vips, så har du perfekt te!
 
3. Menskopp och tygbindor istället för tampong och engångsbindor. De flesta behöver bara tömma menskoppen en gång på morgonen och en gång på kvällen, den är snällare mot kroppen och billigare i längden. Tygbindor återanvänds enkelt och är mycket snällare mot underlivet än sina parfymerade engångssyskon. Tillsammans underlättar dessa två både för ekonomi, miljö och miljön i underlivet. Bästa som hänt mig, tycker alla livmoderbärare borde prova detta!
 
Bildkälla: www.thefrisky.com
 
4. Appen Clue. På tal om mens, det finns en app som heter Clue som trackar ens menscykel och allt som hör därtill. Nu vet jag alltid vilka dagar jag kommer vara ett åskmoln, vilka dagar det ska finnas choklad hemma (så klyshigt, jag vet), vilka dagar jag kommer känna mig nere, vilka dagar min hy kommer vara fantastisk respektive skitdålig, och vilka dagar jag kommer ha ont i magen, osv osv. Appen spårar allt och sammanställer datan åt dig, bästa lifehacket ever om du vill ha koll på hur din kropp fungerar!
 
5. Ha alltid emergency money i strumpan. Skulle du bli av med plånboken har du fortfarande tillgång till akutpengar och kan därmed ta dig hem. Brukar alltid göra såhär både när jag är ute och festar samt när jag är utomlands eller besöker en ny stad. (cred till pappa som gav mig detta tips för många år sedan) Om du är på stranden har du förmdligen inga strumpor på dig, då kan du istället förberda med att diska ur en gammal flaska för solskydd, och förvara pengar samt mobil i den när du hänger på stranden. 
 
Bildkälla: bag-all.se
 
6. Använd packpåsar när du reser. På så sätt kan du packa rena kläder i en påse, smutsiga i en annan, skor i en tredje, toalettsaker i en fjärde och laddare/hörlurar i en femte etc, vilket gör det mycket enklare att hitta i väskan när du väl ska ta fram något. Aldrig mer vända ut och in på väskan för att hitta sina saker! Finns på till exempel Ikea och Naturkompaniet, bästa inversteringen ever.
 
7. Sluta med kosmetika. Genom att sluta med smink och diverse "skönhetskrämer" har jag dels lärt mig att älska mitt utseende, dels sparar jag så galet mycket tid, som kan användas till så mycket andra saker. Tidigare lade jag nog runt 30-45 min per dag endast för att fixa hår och smink (det är 3½-5 timmar i veckan!), för att sen dessutom bara spä på mitt självhat när den fina fasaden tvättades av på kvällen. "Visst är det enkelt att låta bli att sminka sig när en har fin hy" kanske du tänker nu, men då vill jag bara påpeka att jag kämpat med problemhy sedan jag var 13 och fram till för ett år sedan, så jo, jag vet! Jag vet också att det spelar ingen roll hur mycket en sminkar över, för det syns ju ändå, och för min egen del blev det bara jobbigare att tvätta av sminket på kvällen och se något (enligt mig) redan dåligt bli ännu värre. Så nej, smink är en tidsbov och verklighetsförvrängare som jag gärna hoppar över (om det inte gäller utklädnad á la Halloween, hehe). 
 
Bildkälla: wonderhowto.com 
 
8. Enklaste sättet att skära upp en avokado är att skära den i två halvor, plocka ut kärnan, och sedan försiktigt skära varje halva i rutor, utan att skära igenom skalet. Därefter gräver du ur avokadon ur skalet med en sked och du slipper då både kladd och skärbräda (som innebär extra disk). 
 
9. Ättika och bikarbonat har fantasiska, rengörande egenskaper. Jag har fått bort (till och med gamla, intorkade) rödvins- eller rödbetsfläckar på vitt tyg med hjälp av just kombinationen bikarbonat och ättika (ibland kan salt också behövas i den röran). Bikarbonat går också att hälla i skor (låt stå något dygn eller så) för att få bort illaluktande doft, och det går att använda i vasken för att lösa upp proppar. Ättika är också najs, det får enkelt bort avlagringar på duschmunstycken och kranar, och om du blandar ättika med såpa och vatten har du världens bästa allt-i-allo-rengöringsmedel. Husmorsknep for the win!
 
Bildkälla: buzzfeed.com
 
10. Skaffa dig en capsule wardrobe. Genom att minska ner på antalet kläder i garderoben och försöka skapa någon form av "uniform" så slipper en stå där med klädpanik på morgonen och inte veta vad en ska ha på sig. Jag minns hur jag i gymnasiet kunde lägga uppåt en timme på att klä på mig - varje morgon! Helt galet ju! Tänk vad mycket viktigare saker den tiden hade kunnat användas till. Den mest strikta varianten och det bästa exemplet på detta är nog Steve Jobs som alltid bar jeans och en svart polotröja - det går därmed att klä sig på fem minuter och utan funderingar och det blev liksom hans "signature look". Min egen variant är fancy byxa + enkel tröja/t-shirt för tillfället. Capsule wardrobe är ett begrepp som innebär att du har väldigt få kläder och alla passar med alla, så en kan bara ta en överdel och en underdel utan att tänka och det kommer att passa ihop. Jobbar fortfarande på att minska ner plaggen i min garderob som ni vet, jag är fortfarande inte i närheten av capsule wardrobe, men det går i alla fall framåt! 
 
 
Vad är era bästa lifehacks? Tipsa gärna i kommentarerna!
3
Linnéa

vilket superbra inlägg, många bra tips!

Svar: Tack, vad kul att det uppskattas! :D
Josefine Myllenberg

Jennifer

Åh! Vilka flashback jag fick från punkt 5!
Det var en klar klassiker från min tid när jag bodde i Spanien. Taxin hem från jobbet (jobbade i bar) var alltid att dra upp pengar ur strumpan. Där la jag kvällens dricks...haha

Svar: Haha, bästa stället att förvara pengar på ju ;)
Josefine Myllenberg

Hanna

Grymt bra inlägg! Det här måste jag spara i bokmärken!

Svar: Vad kul att du tyckte det, tack så mycket! :)
Josefine Myllenberg