Mål 2018

Så börjar 2017 lida mot sitt slut och för en gångs skull känns det inte alls lika konstigt med ett nytt år som det brukar, jag har inte ens fattat att det är nyårsafton imorgon. Eller det kanske kommer senare? Ni vet den konstiga känslan när man ska skriva ner datum och bara "åh, just det, nytt år, vad overkligt det känns". Eller det är bara jag? Dock känns det ganska roligt att vi närmar oss 2020, minns ni när man var liten och kollade på film och det var standard att framtiden var typ 2020 med flygande rymdskepp istället för bilar och vi hade upptäkt aliens och sånt? Två år kvar, we can make it, haha!
 
Jag utvärderade ju mina mål för det här året i ett tidigare inlägg och tänkte nu skriva ner lite nya mål. 
 
EKONOMI
♦ Bli säkrare i aktiehandeln. Jag började så smått med aktier i mars 2017 efter att i 7 år velat testa men inte vågat, då jag aldrig fått uppmuntran att testa när jag väl uttryckte att jag ville lära mig. Såhär i efterhand känns det surt att inte ha börjat fundera på ekonomi och aktier förrän vid 24 års ålder, men jo, jag fattar att jag är ung och kan ta igen det. Därför är ett mål att öka värdet på min (blivande) pengamaskin och införskaffa mer kunskap och känna mig säkrare i aktiedjungeln. Liksom, hur gör man egentligen när man hittar bra aktier? "Läs på om företaget" säger folk, och visst, jag kan både söka information och läsa den, inga problem. Men vad betyder det jag läser? Vad ska jag dra för slutsatser? Det är det  jag inte vet och det är det jag vill lära mig. Detta året har jag dels lärt mig grundläggande begrepp och dels lekt runt med pengar "som inte finns" (well, de finns, men jag räknade med dem som förlorade när jag satte in dem på Avanza just för att inte ta en eventuell förlust för hårt) och jag kommer fortsätta med den filosofin (att aldrig någonsin satsa pengar jag inte har råd att förlora), men jag vill nu försöka mig på det mer seriöst och försöka lära mig att göra egna analyser, eftersom jag fattar att man inte kommer någonstans om man bara lyssnar på andra. 
 
♦ Spara mer. Detta hänger ihop med nästa punkt, men det här målet handlar om att kunna spara en större summa pengar varje månad (än vad jag gör nu). Summan jag sparar delas upp i olika delar för att hamna på sparkonto (buffert), aktiekonto (blivande pengamaskin) samt drömkonto (pengar jag får göra av med på något jag verkligen vill). Jag har en dålig vana att ibland nalla lite (i princip alltid bara småsummor) av sparkontot ifall jag får ett infall att jag vill göra/ha något, och det vill jag sluta med, eftersom det är så onödigt. Detta mål handlar alltså om att planera ekonomin ännu lite bättre, även om jag är bra på det redan nu.
 
Köpstopp. Detta mål har jag funderat på extremt mycket, och detta är nog det mål som gör mig mest "rädd", men efter att ha läst många inlägg i economistagruppen på Facebook samt väldigt många minimalistbloggar, så är jag ändå extremt inspirerad att testa på att ha ett år med köpstopp (skratta ni bara, jag förstår er, men tänk på att ju mer ni skrattar desto mer bestämd blir jag med att lyckas). Det innebär att jag inte kommer köpa några materiella ting (förbrukningsvaror ingår såklart inte i köpstoppet, måste ju äta osv, haha). För min del handlar det mest om att inte köpa onödiga kläder och prylar som jag bara vill ha för stunden (hellre lägga de pengarna på något som verkligen ger något i längden, typ upplevelser) osv. Nog för att jag inte är särskilt extrem (köper nog väldigt mycket mindre än de allra flesta), men ändå, jag behöver inte mer, jag behöver mindre. Jag ser fram emot att spara alla de småsummorna till roliga upplevelser istället (alternativt något jag behövt länge och därför skapat ett dreams-konto för, då är det ok). Detta känns faktiskt som ett skrämmande mål, men jag är också otroligt sporrad att testa på detta. Det svåraste blir att hinna tänka innan jag gör ett sporadiskt köp, många gånger har jag kommit på mig själv först när det är "försent". 
 
MINIMALISM
♦ Rensa ut minst en sak om dagen. Japp, när året är slut så ska jag vara minst 365 saker "fattigare". Gärna mer. Jag vill fortsätta sälja ut kläder på Tradera och spara vinsten på Dreams, ju mer desto bättre. Har också massor av lådor i förrådet och i lägenheten som bara förvarar saker jag inte använder, de prylarna ska också bort tänker jag. Tänk när jag bara äger prylar som verkligen ger mig livskvalité, som ger energi istället för att ta (ja, det tar energi när de ligger och dräller och man t ex ska städa). Detta mål är såklart relativt, att städa ut en pryl för sakens skull trots att man inte är redo att göra sig av med den kommer ju bara ge ångest, men jag är rätt säker på att jag kan hitta 365 prylar som jag inte behöver (vi får väl se). Läste någonstans att det är ju så himla korkat att köpa förvaringslådor för att förvara prylar som inte används, för används de inte så används de inte och vad tusan ska jag då förvara dem för? Det känns ju väldigt sant känner jag.
 
♦ Köpstopp. Se ovan.
 
♦ Skaffa mig en capsule wardrobe. (detta eviga tjatande om garderoben, jag vet, haha sorry) Hör ihop med två punkterna ovan. Efter detta års stora garderobsrensnig så är jag sjukt nöjd med min insats hittills, men jag känner mig inte klar. Jag har fortfarande hälften av kläderna nerpackade i en flyttlåda beroende på om det är sommarhalvår eller vinterhalvår. Jag vill hitta en egen variant på capsule wardrobe där alla plagg går ihop med varandra, och där samtliga plagg jag äger får plats i garderoben, det vill säga inga plagg ska behöva vara nerpackade vid någon tidpunkt alls (undantag typ skidkläder). Detta kommer förhoppningsvis bli lättare att uppnå med både ett köpstopp och ett mål om att fortsätta rensa ut saker.
 
 
PERSONLIGT
♦ Personlig utveckling. (Våga) ta för mig mer, säga vad jag tycker, ställa frågor, säga ifrån, och så vidare. Fortsätta jobba på dessa bitar, och jobba vidare med allt vi jobbade på under UGL-veckan (som har mycket med detta att göra). Där skrev vi också ner små mål på ett papper, de ska jag ha i bakhuvudet i allt jag gör. Jag är viktig, jag får ta plats, jag är bra osv. Våga säga vad jag tycker och då också se till att folk faktiskt lyssnar. Jag vill med detta helt enkelt samla ihop min självbild, som alltid varit splittrad och som jag blev smärtsamt medveten om på UGL-veckan. Till hjälp har jag köpt en jättefin inbunden dagbok där jag varje kväll ska ägna ½-1 sida åt reflektion över dagen som varit, med detta inlägg och framförallt detta stycke text i bakhuvudet. Vi reflekterade jättemycket under UGL-veckan och det kändes riktigt bra, så det vill jag absolut fortsätta med. 
 
♦ Bli en bättre datanörd. (haha) Först och främst ska jag installera Ubuntu på min personliga dator. Därefter ska jag bli pro i terminalen, lära mig vim och bli allmänt grym(mare) datoranvändare/utvecklare/programmerare. Hade varit kul med något hemmaprojekt (seriöst, känner typ pressen att göra något då alla företag verkar tycka det är rimligt att ha 10 hemmaprojekt och 4 olika deltidsjobb bredvid skolan att redovisa i sitt CV - undantag elitidrottare typ). Aja, har länge tänkt att jag ska sätta upp ett eget "labb" med mina gamla datorer för att testa lite tutorials från bland alla nullbyte på till att börja med i alla fall; har också velat göra något kul med en raspberry pi (men vad??), och sen får vi väl se. Att det blir just dessa saker är inte viktigt, men hade varit kul om jag kan hitta något projekt relaterat till min utbildning men som verkligen är svinkul och känns meningsfullt för mig. Typ AI-robotar som kan döma dressyr istället för människodomare som ju lätt kan döma efter egna preferenser istället för efter FEI:s standard, det hade varit något, känns dock inte som ett rimligt hemmaprojekt, hehe. 
 
♦ Att göra killräckligt. Nej, det är inte en felstavning, och ja, det betyder precis vad du tror att det betyder. Snubblade över detta fantastiska uttryck i den här facebooktråden och tycker både uttrycket och hela tråden är helt fantastiskt. När en lider av duktig-flicka-syndromet kommer detta bli en sjukt svår uppgift, men i år ska jag bli bättre på att göra just killräckligt och inget annat. Det är ändå ingen som tackar en för det där lilla extra. Jag ska sluta oroa mig för att jag inte är eller gör tillräckligt. Jag ska börja skita i saker som jag ändå inte får något för att göra. Fytusan vad skönt det ska bli!
 
HÄST
 ♦ Kvala till Msv:A. Hade varit fett kul att rida godkända resultat i medelsvår B. Eller ja, det har vi ju gjort de senaste månaderna, men det hade varit skoj att starta klasser som låter oss kvala till medelsvår A. 
 
 ♦ Debutera Msv:A. Är osäker på denna, men tänker ändå ha med den. Det kan hända mycket på ett par månader. Hade varit askul att, om vi kvalar till medelsvår A, även starta en sådan. Men då krävs det att vi hinner dit träningsmässigt, så vi får se hur det blir med den saken. Hade varit askul, men måste få hyfsat rätt på grundridningen för att komma dit. 
 
 
Jag inser att det är rätt många mål, men jag känner att många också hänger samman väldigt mycket, till exempel minimalism och ekonomi som går hand i hand. Också personlig utveckling och att bli bättre programmerare hänger samman då mer kunskap gör att jag känner mig säkrare, och som kanske kan hjälpa till att ge mig en starkare självbild. Sedan vill jag också poängtera, om inte för nån annan så i alla fall för mig själv, att det är ok att inte uppnå alla mål. Sålänge jag jobbar mot dem så kommer jag utvecklas oavsett!
 
 
Har ni några mål eller "nyårslöften" för 2018?
#mål2018
1