Träningsupplägg

Spirre fick vila 10 dagar medan jag var hemma och hade sommarlov i slutet på juli. Jag kände därefter att jag behövde bli mer varierad i ridningen för att inte själv bli uttråkad (eller tråka ut Spirre för den delen). Han behövde nog också tio dagars vila för herregud vilken arbetsvillig häst jag har haft sedan vi satte igång igen. Jag har alltid varit noga med att variera, men då har det varit dressyr eller rida ut i olika terräng, punkt.
 
Nu har jag bestämt mig för att det ska förekomma bommar minst en gång i veckan, dressyren ska ridas varierat på träns eller kandar (både ska förekomma varje vecka och ena passet ska mest handla om grundridning och det andra mer detalj/komma framåt) och sedan har vi två typer av uteritter där den ena egentligen bara är att träna kondition på galoppbanan och den andra innebär att faktiskt rida ut i natur. De dagar jag har ont om tid men han måste gå blir det inspänd longering eller tömkörning. Alla pass jag rider fokuserar på att få hästen "mellan hand och skänkel", lyfta ryggen och verkligen arbeta med den samt sänka nacken, men på olika sätt. Helt plötsligt är det sjukt kul att rida varje dag igen och det blir aldrig att jag känner att jag "borde" rida en sak men inte har motivation (har haft svårt att variera dressyrpassen ibland tidigare och då tyckt att det blir tråkigt).
 
Nu har det bara gått två veckor i och för sig och denna vecka blev lite knas på grund av omtentor och annat, men ändå. Sjukt kul. Är väldigt sugen på att skaffa en (mycket billig) allround/hoppsadel så att vi kan höja hinderna, både Spirre och jag tycker det är jättekul med hinder och jag har lovat mig sjlälv att sluta vara lat när det gäller att dra ut bommar. Det tar ju faktiskt max 20 minuter att få ut och ännu snabbare att plocka in. 
 
 
VECKA 31
- vila -

VECKA 32
måndag: jogging paddock 40 min
tisdag: longering inspänd 30 min
onsdag: dressyr ridhus träns (gick asbra) 55 min
torsdag: markarbete med bommar och kombination ca 50 cm hög, ridhus 45 min
fredag: uteritt 50 min, galoppbana konditionsträning
lördag: dressyr 45 min kandar
söndag: tömkörning 30 min

VECKA 33
måndag: vila
tisdag: dressyr på träns 50 min
onsdag: uteritt galoppbanan 50 min
torsdag: långpromenad/powerwalk 1 h
fredag: vila
lördag: dressyr på kandar 1 h
söndag: markarbete med travbommar, galoppbom på volt samt kombination ca 50 cm, 50 min

1
Nathalie

Hur tycker du att det fungerar med att plugga på universitet och samtidigt ha häst på heltid också? 🙂

Svar: Hej Nathalie! Jag tycker absolut att det fungerar, men det är lite körigt emellanåt om man vill hinna med minsta lilla extra utöver plugg och häst (det är typ körigt ändå även om man inte vill det). Speciellt om du läser ett tyngre program, typ civilingenjör av något slag, där en alltid känner att en aldrig har pluggat "klart" för dagen. Min rekommendation för att orka i längden (och ha tid för andra aktiviteter typ pub eller fika eller sittning eller bara typ ligga i soffan nån timme nån gång ibland) är att hitta en medryttare, det är nog bland det bästa jag gjort, då jag var på vippen att sälja honom i vintras pga orkade inte hålla det höga tempot längre. Med det sagt har jag nu klarat tre år på universitetet med heltidsstudier och häst, och ja, det har fungerat, men det har också varit en del kriser där jag (speciellt i stressade situationer typ tentaveckor) haft enorm ångest och världens gråtattacker för att det blivit alldeles för mycket. Jag tror att om en bara är beredd på att det är hårt arbete och är villig att överlag inte ha någon ledig tid, så klarar en det galant. Det är svårt att ge ett bra svar på frågan, men hoppas du är nöjd med svaret :) Mvh Josefine
Josefine Myllenberg