Hästträning och pepp

Det har varit två ganska bra träninsgveckor med tanke på nollning och skola, och det är jätteskoj. Spirre går överlag väldigt fint, och jag har försökt att gör mycket annat med honom då han verkar ha tröttnat lite på att bara gå dressyr (läs: ryttaren har ingen fantasti när det gäller dressyren). Vi har kommit igång bra nu med markarbete varje vecka också, vilket känns skitbra och både jag och Spirre tycker det är skitkul. Sist testade vi studs istället för kombination med ett galoppsprång (vill att han ska bli kvickare i benen så då är studs perfekt). Han tyckte det var jobbigt, men shit vad taggad han blev. Kan nog räkna antalet gånger Spirre varit taggad på typ en hand, men sist verkligen satsade han och drog mot hinderna, svinkul!

Pga avsaknad av fantasi och visst tävlingssug så blev det träning för Linn i onsdags också och det gick så bra. Vi fick beröm över att min sits faktiskt har blivit bättre trots att vi inte tränat sedan i vintras, och Spirre fick beröm för att han numera kan gå i form och inte skämmer ut sin ryttarinna, hehe. Jag kom till träningen med inställningen "please help us så att vi kanske vågar visa oss på tävling i vår!" och gick därifrån med orden "äh, det här ser jättebra ut, där är en tävling i Flyinge nästa vecka som ni borde efteranmäla er till!". Så nu vill jag tävla! Såhär ser mina anteckningar från träningen ut (obs, endast för mig själv så det makes nog inte jättemycket sense för er):

 

Träning för Linn 30/8 - 2017

måste ha mkt stöd på yttertygel i både trav och galopp så att spirre går rakt. framförallt i galoppen då han annars går på två spår och "snedbelastar" (pga enklare, därför nytt motto: "gör tvärtemot vad hästen vill för hästen kommer alltid göra det sm är enklast"!) öva mkt på övergångar, låt honom aldrig samla om jag inte explicit bett honom om det, och om jag ber honom om det ska han fortfarande vara "på bettet"/vilja gå framåt. om han inte lyssnar på skänkeln/samlar "av sig själv" så säg till honom ordentligt ist för att sitta och "gnugga" med hälarna. han ska reagera direkt och fortsätt säg åt en gång ordenligt (och därefter slappna av med benen) tills han går ärligt framåt (tempo/gångart spelar ingen roll, ok att falla över i trav el galopp även om det var i skritten han ej lyssnade, bara han går framåt för skänkeln dirr!!). klappa/beröm direkt när det blir rätt (med innerhand pga behöver alltid stöd på ytter), glöm inte detta!!!! träna på enkla byten med allt detta som nämnts ovan i minnet. våga också lita på att han gör rätt, dvs ska inte spänna mig/överdriva hjälper pga att jag är rädd att han annars inte lyssnar, för han ska ju lyssna på de små hjälperna och då måste vi öva på det såklrt (annars om han ej lyssnar, gör som ovan dvs säg till honom EN gång ordentligt och då SKA han gå framåt). dvs, lägg till benen en gång när jag ska trava/galoppera, därefter slappna av och låt honom vara, han ska fortsätta själv.

 

 

Nu är jag svintaggad på att tävla och har fixat (endags)licens, kollat vaccination (så att det inte blir lika snopet som förra hösten, hehe) samt fixat medlemskap i klubb. Är en tävling nästa helg i Flyinge som sagt, funderar på att ta den (måste bara hitta nån som vill hänga med och hjälpa mig). Sen är där en i Eslöv om några veckor också. Vore awesome att kvala in till medelsvår B igen, vill bara tillbaka och iväg mot stjärnorna, hehe. Det enda som saknas: hästskötare! Vågar inte åka på tävling ensam när det var så längesedan sist ...

 

SENASTE TRÄNINGSVECKORNA:

VECKA 34
måndag: tömkörning 25 min
tisdag: dressyr i ridhus, träns, 30 min
onsdag: vila
torsdag: vila
fredag: galoppbanan 50 min, 3 varv = 3600 m
lördag: dressyr på träns ca 50 min
söndag: markarbete, studs med två hinder á 50 cm, ca 40 min

VECKA 35
mån: uteritt 35 min, jogging i trav/galopp, lång och låg form
tis: longering 25 min
ons: träning för Linn, träns, 1h
tors: vila
fre: dressyr 40 min träns
lör: vila
sön: löshoppning