Omgiven av idioter

 
Igår var vi på Studentafton nere på AF-borgen och hörde Thomas Erikson, beteendevetare och författare till Omgiven av idioter, prata om nyss nämnda ämne. Det var en riktigt rolig en timmes föreläsning följd med en halvtimmes frågor. Fantastiskt underhållande och intressant. Kort förklarat så fungerar det enligt följande: röda personer gillar snabba beslut, är riktiga doers, tävlingsinriktade, "bossiga" och raka på sak, kan misstas för aggressiva. Blåa personer är analytiska, källkritiska, sakorienterade, kan misstas för arroganta. Gula personer är känslomänniskor som älskar att prata och där detaljer spelar mindre roll, optimistiska och nyfikna, kan misstas för ytliga och slarviga. Gröna personer är lugna, ogillar snabba beslut, tycker oftast att "det var bättre förr" och är en bra lyssnare där laget alltid kommer före jaget. 
 
Jag och Måns gick dit tillsammans med Paula och Axel efter att ha grillat lite i kvällssolen. Kvällen avslutades med kaffe och te hemma i soffan samtidigt som vi diskuterade vad vi nyss lyssnat på och gjorde tester för att se om känslan för vilka färger vi har stämde. Jag kände igen mig i de flesta kategorierna och verkar tillhöra de 15% av invånarna som har tre dominanta färger - för min del rött på första plats tätt följd av blått och gult. Grönt kom sist med hästlängder. Ja, om man nu kan lita på simpla internettester, haha. Kan ju stämma rätt bra tänker jag: är väldigt bossig och tävlingsinriktad och gillar att bestämma och saker ska hända nu, nu nu; jag är ofta "flummig" med personer jag bara är bekant med och generellt nyfiken på saker, har ofta idéer på projekt men som jag sällan påbörjar; i övrigt är jag väldigt analytisk och extremt planerande som gillar att följa planer till punkt och pricka. Röda och blå personer är dock mycket sakorienterade medans gula och gröna personer är relationsorienterade, och där kan jag ju lugnt säga att jag är mycket relationsorienterad då jag har vääääldigt svårt att skilja på sak och relation - all kritik sårar mig även om det inte har med mig personligen att göra *jobbar på det*
 
Lång utläggning det här och jag kan inte särskilt mycket om beteendevetenskap, men tycker det är sjukt intressant och funderar ofta på varför människor beter sig på ett visst sätt och vad det beror på (mig själv inkluderat). Hade nog läst en del beteendekurser om jag bara haft tid. Aja, kul att analysera sig själv enligt "färgmönster" i alla fall, om än på basic nivå.
 
Vilka färger är du?
1
birgitmaria

Gul med fläckar av rött skulle jag tro. Jag tycker det det är lite intressant sånt där. Kanske jag skulle köpa boken.

Svar: Ja, visst är det intressant! :) Jag rekommenderar, har inte läst den själv men efter föreläsningen så känner jag att alla borde läsa den boken!
Josefine Myllenberg