Morotskaka [glutenfri, vegan]

Igår blev det en morotskaka till fika efter en stor och mysig lunch där vi bjöd in farmor. Kakan blev väldigt bra med tanke på att det var första gången jag testade receptet och trots storleken så lyckades den försvinna i ett nafs. Med andra ord fick den mycket bra betyg!
 
 
 
MOROTSKAKA
3 dl riven morot
1 dl havremjölk (glutenfri)
1 tsk vinäger
1½ dl socker
½ dl majsstärkelse
1 dl kikärtsmjöl
2 dl fullkornsrismjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 krm xantangummi
1 tsk kanel
½-1 tsk riven muskot
1 dl äppelmos
½ dl solrosolja
 
FROSTING
100 g vegetabiliskt margarin (borde fungera lika bra med kokosolja, men det var lite för varmt för det idag pga låg smältpunkt)
7 dl florsocker
vaniljpulver
skal & saft från ½ citron
 
GARNERING
kokosflingor
citronmeliss
 
 
GÖR SÅHÄR
Kaka
Sätt ugnen på 175 grader. Riv morötterna. Rör ihop mjölk och vinäger. Blanda olja och äppelmos i en annan bunke. Mät upp alla torra ingredienser i en egen bunke och se till att allt torrt blandar sig ordentligt. Häll i mjölkblandningen och äppelmosblandningen i det torra, rör ihop allting. Rör ner morötterna och häll upp smeten i en smörjd och bröad form på ca 16 cm diameter. Grädda i ca 60 minuter i mitten av ugnen.
 
Frosting
Vispa ihop samtliga ingredienser med en elvisp så att det blir luftigt och fluffigt. Bred över kakan när den har svalnat, annars kommer glasyren att smälta.
 
Garnering
Häll kokosflingor över glasyren och toppa med citronmelissen. Ställ kakan kallt fram till servering.
 
Njut!
glutenfri - recept - vegan