Chokladtryffeltårta (raw food, vegan, glutenfri)

När jag var i Hjo senaste så blev det en hel del fika eftersom både jag och Måns tycker det är ett alldeles förträffligt sätt att spendera tiden på. En av dagarna testade vi ett nyöppnat café där de sålde massor av raw food-bakelser, däribland en chokladtryffeltårta. Den var helt magisk; en knaprig och söt bottnen med den lenaste, krämigaste och mest perfekta chokladfyllningen ni kan tänka er. Givetvis har jag försökt återskapa detta gudaverk här hemma och lyckades hitta på något liknande.
 
 
 
Chokladtryffeltårta, ca 4 portioner
Bottnen
  • 60 g mandel (egentligen vilka sorters nötter eller fröer som helst)
  • 40 g dadlar (ca 3 st)
  • ev en nypa havssalt
Fyllning
  • 170 g (2-3 st) helt mogen (dvs genomgående riktigt mjuk och mysig) avocado
  • 40 g kokosolja
  • ca 4 msk agavesirap (smaka av efterhand, detta beror på vilken chokladsmak man har)
  • 2/3 dl kakao
  • ev 1 krm vaniljpulver
  • ev 1 nypa havssalt (kan uteslutas men ger chokladsmaken en extra dimension)
Garnering
  • Bär
 
Gör såhär
Mixa ihop alla ingredienser till bottnen till en bra konsistens. Det ska kännas som en vanlig pajdeg. Tryck ut i en liten springform på ca 12-15 cm diameter. 
 
Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen. Mixa tills det blir en glansig mousse som släpper från kanterna. Häll fyllningen över bottnen och jämna till med en slickepott. Ställ kallt i frysen i minst 1½ timme innan servering alternativt i kylen om du inte ska servera den förrän dagen efter. Servera med färska bär och glöm inte att njuta av den fantastiska konsistensen på fyllningen!
chokladtryffeltårta - chokladtårta - glutenfri - raw food - recept - vegan