Läsarfråga: Hur hinner du med?

"Hej du! :) Jag har lite frågor angående din utbildning, visst är det civilingenjörsutbildningen du går i Lund? Du skriver ofta att du borde pluggat osv men gjort annat, MEN hur fasen klarar du tentorna? Är det inte en väldigt "styv" utbildning ni går? Är det inte mycket stress, om ni inte klarar en tenta, hamnar ni inte efter i studierna då det bara läggs på mer och mer? Hur har ni det, hur ofta är du på universitetet och får undervisning av lärare? Har ni mycket ledigt för att plugga hemma? Är ni inte mycket i skolan? Skriv gärna om hur det är att gå din utbildning. Är mycket nyfiken på den. OCH just det, hur mycket har du kvar av utbildningen, den är ju fem år och verkar riktigt tuff.... Hur orkar ni eller det är inte så som jag föreställt mig att utbildningen ska vara? Jag menar hur har du tid till allt du sysslar med, din fina häst, familj, pojkvän, teckna och allt de där du gör! Måste få veta din hemlighet haha... Utbildningen måste ju ta upp en hel del fritid! Eller, hur funkar universitet världen och civilingenjörsutbildningen? Ta gärna upp och skriv om detta i ett inlägg. Tack! Ha en fin fredag!"
 
Så, denna fråga trillade in för ett bra tag sedan och har fått ligga länge och vänta på svar, eftersom jag *trumvirvel* inte haft tid att svara. Det är en bra fråga och det är inte första gången jag får den heller, så jag ska försöka svara.
 
Det stämmer att jag läser till civilingenjör i datateknik på Lunds Tekniska Högskola. Jag har nu läst halva utbildningen, i alla fall om man ser till att utbildningen är 5 år lång och har läst här i 2,5 år (jag har dock en hel del omtentor, är en termin back sett till antalet högskolepoäng, så jag tror att jag kommer behöva lite mer tid än 5 år för att bli klar). Utbildningen är tuff och det är mycket att lära och förstå på kort tid, speciellt kommer det vara tufft i början om du inte redan har erfarenhet av datorer och programmering när du börjar här. Från att vara MVG-ungen på gymnasiet har jag efter mycket kämpande med mig själv fått inse att 1) det är mycket tuffare på universitet - du kan inte glida igenom utbildningen ens om du bara vill bli godkänd i alla kurser, 2) det är okej att kämpa asmycket, plugga som fan och ändå bara få en trea (godkänt) i betyg, du är inte dålig och jo, du kan(!!!), och 3) betyg spelar ingen särskild roll med betyg längre, inte på den här nivån och framförallt inte som civilingenjör i datateknik (företagen skriker efter dig ändå).
 
Så, hur klarar jag av allting, hur hinner jag med allt i mitt liv? Svaret är att jag gör inte det. Jag har klarat av att hålla mig flytande, men inte mycket mer. Det har krävs mycket blod, svett och tårar för att ens klara av att precis hålla huvudet ovanför vattenytan, och vet ni, det är inte värt det.
 
När jag började denna utbildning var det endast för att jag inte kom in på de andra jag sökte (intagningspoängen i Lund är ju crazy). Jag började plugga med inställningen att jag inte behövde plugga så mycket, och att jag minsann skulle ha lediga helger, punkt slut. Absolut inget plugg på helger. Det funkar inte så, om du inte är übersmart och inte har något liv utanför att plugga. Därför hamnade jag efter redan där. När jag väl insåg att jag faktiskt tycker det jag lär mig är sjukt häftigt samt att man måste lägga ner mer tid än de där 40 timmarna som påstås ska räcka i veckan, då gick det bättre. Det är dock på bekostnad av andra aktiviteter, som ni märker gymmar jag inte varje dag, spelar inte fotboll längre, och den där baletten jag alltid velat lära mig att dansa försvann lika snabbt igen.
 
Det tråkiga med att hamna efter i början är att det följer en. Andra kurser blir ibland svårare, eller så klarar du inte en ordinarie tenta för att du satsade på att bli av med en gammal omtenta. Min lista med omtentor är tack och lov kortare än de avklarade kurserna, men det är fortfarande en lång lista. Jag vill dock påpeka att oftast handlar oavklarade tentor, för min del, om att jag inte vågar chansa med ett dåligt svar och svarar då hellre inte alls, samt att jag stressar upp mig enormt över tentor och därmed kan jag inte alltid tänka klart för all press jag lägger på mig själv. Givetvis finns det också tentor som jag inte klarat för att kursen var svår och jag helt enkelt inte förstod tillräckligt mycket, det är blandat. Du ska bara veta hur många gånger jag lämnat salen gråtande.
 
Hur jag orkar en femårig utbildning? Det handlar helt klart om att ha intresset! Ju längre du kommer, desto mer kan du se vad allt vi läser kan användas till. Alla coola grejer som går att göra, det är drivkraften för mig. När jag ser någon som gjort en riktigt cool robotprototyp, någon som är grym på att skriva häftiga spel, något så simpelt som någon som använder terminalen obehindrat, eller när jag ser en riktigt snygg hemsida så kan jag bara känna att "fan, det där vill och ska jag också kunna i framtiden, shit vad coolt!", och på det viset finns ju hela tiden motivation även i tunga stunder (även om det givetvis är fett jobbigt emellanåt). Har man ingen motivation för det man läser, så läser man fel program, det tycker jag är viktigt att ha i bakhuvudet. Välj inte yrke eller utbildning efter status eller pengar, för har du ingen passion blir du aldrig bra på det och kommer aldrig finna det roligt.
 
Vad gäller spenderad tid i skolan så brukar denna öka drastiskt i takt med att tentaperioden närmar sig. De flesta kurser är uppbygda så att de har föreläsningar, övningar och laborationer, ibland projekt, och oftast en sals- eller hemtenta. De allra flesta föreläsningar och övningar är frivilliga (men bra att gå på i många fall!) medan de flesta laborationer och tentor är obligatoriska. Ibland kan dock både föreläsningar och övningar också vara obligatoriska. Du måste bara närvara när något är obligatoriskt, och det varierar fritt beroende på kurs. Överlag kan du lägga upp ditt schema väldigt fritt som student.
 
Hur det är att gå min utbildning? Just civilingenjörsutbildningarna är rätt tråkiga i början, om du inte älskar matte (hint: jag älskade matte på gymnasiet men tappade snabbt glöden på universitetet). Första åren är bara allmänna mattekurser samt en del baskurser som är speciella för just ditt program. Här kan du se kursupplägget för just mitt program. Det blir dock roligare för varje år du går, när du börjar se hur alla kurser hänger ihop och känna av vad du tycker är roligt. Så, första året måste man mer eller mindre bara stå ut, första terminen är alltid tuffast. Håll ut!
 
Så, min fritid då? Hur hinner jag med pojkvän, familj, häst, träning, rita, pyssla, jobb, kolla serier, projekt, vänner och allt annat? Svaret är enkelt, jag hinner inte. Jag har alltid dåligt samvete för något. Det senaste 1,5 året har jag konstant engagerat mig i olika projekt på skolan samtidigt som jag pluggat, haft hästen och sedan försökt klämma in allt annat. Det funkar inte. Man orkar inte. Du hinner göra precis vad som minst krävs, men inte mer. Och jag rekommenderar inte det. Jag har inte hunnit rida ordentligt, jag har inte klarat alla tentor, jag har knappt hunnit umgås med vänner alls och har varit hemma hos familjen en enda helg under hela höstterminen. Tar jag mig tiden att göra något så blir det direkt på bekostnad av något annat, och det suger, jag vill ändra på detta.
 
2017 kommer jag inte säga ja till ett enda erbjudande. Jag ska inte delta i projekt annat än vad jag själv eventuellt tar mig för. Jag ska satsa på skolan, jag ska reducera min omtentalista till hälften. Jag ska rida, eventuellt komma ut på några tävlingar (max en i månaden så lär bli max 4-6 stycken i vår). Jag har fått en fantastisk medryttare som kommer avlasta mig 1-2 dagar i veckan (vill hon rida mer säger jag inte nej), utöver detta får jag hjälp med mockning ytterligare en dag vilket gör att jag bara behöver vara i stallet 3-4 dagar i veckan istället för 7 som tidigare. Det krävs om jag alls ska orka och hinna med skolan, för det är riktigt tufft att ha häst samtidigt. Det gör att jag verkligen kan satsa och rida ordentligt när jag väl är i stallet. Så himla skönt! 2017 är mitt år, året då jag är i fokus i mitt liv. För som jag hållt på orkar ingen i längden, det är inte hälsosamt någonstans, plus att i den takten kommer jag inte ta examen förrän om 10 år.
 
Så, till dig som ställde frågan, så rekommenderar jag inte att ha häst och plugga samtidigt. Bara det tar sjukt mycket tid, att ens engagera sig i andra saker kommer göra att du konstant känner dig dum med dåligt samvete för att du inte hinner med så som du borde. Det är inte schysst mot dig själv. Civilingenjörsutbildningen är fantastiskt rolig, unversitetslivet är fantastiskt roligt, ta vara på det till max för arbetslivet är helt annorlunda. Engagera dig i något sidoprojekt på skolan, men satsa på studierna såklart, och om du har någon aktivitet utanför skolan så tänk på att du inte kommer kunna lägga flera timmar om dagen nästan alla dagar i veckan på den. Inte om du ska må bra på riktigt, inte om du vill att det ska finnas tid för familj och vänner, och inte om du ska slippa känna dig konstant stressad och med dåligt samvete för att allt du tar dig för bara blir halvdant.
 
Lycka till, hoppas mitt förvirrade svar var vettigt och någorlunda förståeligt samt att det var svar på dina frågor!
2
Ramo

Hej Josse,

Grymt skrivet! Håller med dig i det (även fast jag lästa 3år högskoleingenjör i datateknik) du skriver, det är otroligt svårt med studier och det är enkelt att hamna efter ifall man nonchalerar studierna. Kudos till dig som vågar prata öppet om det!

Jag har faktiskt beslutat mig för att, nu till våren, återuppta mina studier och komplettera min bachelorexamen med en master i datateknik nere i Lund och både fasar och ser fram emot det p.g.a. nämnda anledningar i ditt blogginlägg. Hoppas vi stöter på varandra där någon gång så vi kan gnälla lite tillsammans haha! :)

Ha det fint!

Svar: Vad roligt att du kommer hit till Lund! Hoppas vi springer på varandra, eller hör av dig om du känner för att luncha! :) Ha det toppen!
Josefine Myllenberg

Anonym

Men tack för svaret! Man tror ju att alla som skriver bloggar är super människor som kan och orkar allt men man får ju bara se en liten glimt av er vardag och oftast det bästa. Det bidrar till att många mår dåligt för de jämför sig och tror att de är så andra lever som man får se på instagram och i bloggar. SÅ tack för svaret!

Svar: Jag förstår precis vad du menar! Jag vill ju vara ärlig samtiigt som jag inte vill fläka ut hela mitt liv på internet (jag gjode det tidigare men har börjat känna att det är obekvämt att göra det). Dessutom tänker jag att det är tråkigt att läsa om för mycket negativtet och stress. Förstår att det därför lätt blir en "finputsad fasad" även om det i mitt fall inte är med flit! :)
Josefine Myllenberg