10 tips till dig som börjar studera i Lund

Emellanåt hänger jag en del på Jodel, och jag fann en enligt mig helt lysande post med tips till nya studenter här i Lund, vilket gav mig lite inspiration. Nu vet jag inte hur många av er som läser min blogg som råkar påbörja studier i just Lund till hösten, men jag tyckte att det var hysteriskt roligt att läsa igenom alla tips som folk postade så jag samlade ihop de bästa/roligaste råden samt blandade in några egna till er att läsa (en del är skrivna med glimten i ögat, kom nu ihåg det). Enjoy!
 
 
 
10 tips till dig som börjar studera i Lund
 
1. Cykel. Cykel is the shit. Kan tyckas självklart, men är uppenbarligen ändå inte det då le boyfriend envisas med att vara hipster i det avseendet och därför vägrar skaffa cykel. Visst, det går att ta sig fram till fots, men det går långsamt och är närmre livsfarligt. Se punkt 2.
 
2. Trafikhierarkin är följande: cyklister, bussar, gångtrafikanter, bilar. Ja, i precis den ordningen. Det känns ungefär som att man riskerar livet varje gång man rör sig till fots (tips att göra för lite spänning i vardagen!), och att köra bil är fantastiskt olämpligt om du faktiskt vill komma någonstans inom rimlig tid. På cykel däremot, kommer du undan med det mesta (rekommenderar dock att man följer trafikreglerna). Cykel is the shit, se punkt 1. 
 
3. Koka inte din menskopp i korrens kastruller. Människor tenderar att tycka detta är fruktansvärt ofräscht trots att bakterierna dör långt under de 100 grader du kokar den i (och det är ju inte som att den kokas blodig, men det är tydligen ingen som förstår dessa argument). Med andra ord: för att hålla dig vän med dina korrekompisar bör du sterilisera menskoppen på annat vis. 
 
4. Gå förfan inte i mitten av Lilla Fiskaregatan. Jag upprepar: gå inte i mitten av Lilla Fiskaregatan. Om du inte vill bli påcyklad och framförallt oändligt hatad av alla cyklister (dvs resten av Lund), förstås. Detta är något alla sanna Lundensare vet, så om du vill smälta in och inte bli utstirrad på gatan: just don't. 
 
5. Lämna aldrig cykeln vid stationen över en helgnatt, eller ännu värre, hela helgen. Det kommer som mest - i bästa fall - att finnas kvar ett framdäck och det fina låset du satte fast cykeln i cykelstället med. 
 
6. Konsum Mårtenstorget är dyraste mataffären i hela Lund. Handla någon annanstans än centrum om du inte vill spendera hela matbudgeten redan vecka ett i månaden. Willys på Norra Fäladen är guld. (där kan man även dumpstra massor av fin mat efter stängningsdags ifall lite för mycket utav matbudgeten hamnat någon annanstans under månaden)
 
7. Köp all frukt och grönsaker vid Kattesund. Det är superbilligt. Obs, de tar bara kontanter - cash is queen, fortfarande!
 
8. Vildanden är långt bort från resten av Lund. Så pass långt bort att det är praxis att vi andra skämtar om ifall man behöver ha passet med sig dit eller hur många flygtimmar det tar. Jag cyklade från Vildanden till Östra Torn en gång, det kändes ungefär som ett maraton och festen var nästan över när jag väl var på plats. Så eh, har du möjlighet, välj bostad och vänner med omsorg. Ingen kommer någonsin orka sig ut till Vildanden för att ses, det är du som får komma till civilisationen istället. 
 
9. Ställ dig i AFB-kö direkt. Får du en bostad, ställ dig då i kö direkt igen. 
 
10. Ha alltid ett spritlager hemma. Du vet aldrig när det uppstår en spontanfest (svar: alldeles för ofta - vill man festa finns det alltid en fest att attenda). Man kan ju inte festa eller ha kul utan alkohol liksom*.
 
 
Lycka till alla nya studenter, ni har valt helt rätt stad att studera i!
 
 
*Obs, ironi, klart man kan ha minst lika kul utan alkohol!
novish - novishguide - ny i Lund - studentlivet - studenttips - universitetstips
2
Erika

Haha! Bästa listan, och så sant! Måste dock kommentera ang. koka menskopp. Ja, jag förstår att andra kan tycka att det inte är jättekul. Men, ärligt talat, det är låååångt mycket mer bakterier i rå kyckling och det är visst helt ok att hantera i gemensamma kök. Heja menskopp säger jag bara! Som student är det dessutom en spara-pengar-gruva! Tänk på alla engångsskydd som du slipper köpa, alla pengar som du kommer spara (och lägga på viktigare saker som gott kaffe eller påbörja ett spritlager). Jag köpte min på https://www.menskopp.se - tillverkad i Sverige (woho!) och storleksgaranti (woho igen!).

Svar: Håller helt med dig Erika! Jag har också menskopp och jag skulle inte bry mig om någon annan kokade sin menskopp i korreköket, det är ju som du säger minst lika mycket bakterier i typ kyckling och liknande. Folk är bara så himla envisa ibland, haha. Jag försökte verkligen skriva ironiskt, för jag kunde själv inte bry mig mindre :) (men samtidigt varna lite eftersom folk kan bli sjukt sura trots att det inte finns någon logik i det). Tack för din kommentar! Kram
Josefine Myllenberg

Dess

Underbar lista, gillar speciellt punkt 4. Cyklade där på väg till träningen ett tag, blir mycket rage på folk som går mitt i ;)