Läsarfråga: Hur ser min periorala dermatit ut?

Fick en fråga angående min periorala dermatit, och tänkte att jag kunde svara på den i ett inlägg. Tänkte om ni var lite nya som inte hängt med från "början" (eller snarare mitten egentligen, men ja, jag menar början = när jag började blogga om detta). I alla fall, här kommer fråga och svar.
 
Hej! 

Hur såg din perioral dermatit ut när du hade den? Fick du typ inflammationer med var i? Jag tror jag har detsamma men mina ser ut som mer som finnar, men det är som att hyn sväller/svullnar och sen bildas en inflammation. Var det så för dig? Kram
 
Hej. Min Periorala Dermatit (i fortsättningen PD) blir som små, små svullnader (ungefär som ett knappnålshuvud eller mindre) i huden där det bildas en blåsa mitt uppe på svullnaden och en kraftig rodnad runt om. Själva blåsan innehåller nästan alltid vit genomskinlig vätska (som ser ut som vatten, dock i vissa fall lite mer gulaktig "varliknande" konsistens). Det gör ont och svider om en blåsa spricker, huden på området flagnar konstant och en är allmänt superkänslig i hyn. Så är det för mig i alla fall. När blåsan försvinner finns där kvar ett ärr - antingen i form av en fördjupning i huden, eller som en upphöjning. Eftersom blåsorna är så små så syns dock inte ärren särskilt tydligt om du inte studerar med typ lupp. Dessvärre försvinner inte dessa symptom av sig själv, jag måste äta medicin för att det ska försvinna. Det tar flera månader innan det bleknar och minst ett år innan det försvinner; det är verkligen hemskt. 
 
PD:n börjar alltid på hudområdet vid näsvingar samt områdetmellan näsa och mungipor på mig. Det sprider sig sedan ner på hakan, ut på kinderna och upp runt ögonen. Det är hemskt. 
 
Jag har inte några bilder från när det var som värst, vilket inte är så konstigt egentligen. Jag som älskar kameran vägrade att vara framför den så mycket som möjligt när det var som värst, därför finns inga bilder mer än de mamma hade för att skicka till min läkare. Själva hudsjukdomen ser dock ut ungefär såhär och såhär (fast ändå hundra gånger värre/mer och verkligen illrött) på mig när den bryter ut.
 
Såhär såg det ut när jag hade både PD, åt roaccutan och hade en upplossning på grund av medicinen, samt fick en hudinflammation i såren och en ögoninflammation ovanpå det samtidigt (och efter dessa bilder blev det ännu värre innan det sen blev aningen bättre). Det var nog det värsta jag varit med om i hela mitt liv, fy fan vad jag mådde dåligt över hur jag såg ut. 
 
I alla fall. Om du har problem med din hy och inte vet varför och det inte försvinner, då hade jag kontaktat en hudklinik med specialiserade läkare som kan titta på det. Så himla svårt att säga eftersom sånt här är så himla individuellt. Önskar dig all lycka till!