Svar på tal: roaccutan

 
 
Hej Anonym. Jag måste säga att jag blev väldigt överraskad av din kommentar. Jag har inte fått några som helst instruktioner av min läkare gällande träning, men har själv valt att ta bort fotbollen för tillfället vilket minskar mina träningstimmar med ca 5 timmar i veckan. Nu tränar jag alltså bara knappt tio timmar i veckan, vilket enligt mig inte är så mycket. Att välja bort fotbollen gjorde jag främst för skolans skull, men insåg att det kanske var bra när jag nu äter roaccutan samtidigt också.

Som sagt, jag går inte emot min läkares ordinationer då jag inte fått några gällande träning. Jag har dock läst igenom bipackssedeln till Roaccutan väldigt noga och vet precis vad det är för läkemedel jag stoppar i mig. Jag vet mycket väl att det finns (dock mycket få!) dokumenterade depressioner och självmordsfall som har en korrelation till att dessa personer samtidigt använde medicinen, och jag är väl medveten om att det inte är apelsinjuice jag stoppar in i kroppen, så jag måste säga att jag blir lite irriterad av din fråga för det känns som skuldbeläggande inklätt i en falsk "jag bryr mig"-känsla. 

Jag känner min kropp och om den säger ifrån lyssnar jag självklart till den. Jag får ont i rygg och nacke ibland av Roaccutanen och då hoppar jag över en styrketräning. Men träning är en stor del av mitt liv, och om jag inte fick träna kan jag lova dig att jag skulle bli ännu ett dokumenterat fall med nedstämdhet och depression. När man tränar utlöser kroppen en massa hormoner som har precis samma verkan som "uppåtdroger", som gör en glad och lugn. 

För övrigt är det ju helt befängt att medicinen skulle göra så att träning skulle få mig självmordsbenägen, det är ju medicinen i själv som ger den biverkningen i så fall. Dessutom är det långt ifrån alla som blir självmordsbenägna: "mycket sällsynta fall 1 av 10000" (samma som för biverkningarna vid hård fysisk aktivitet)(kan jämföras med antalet som får torr hud och spruckna läppar samt torra ögon som är "Mycket vanligt, 1 av 10".

Så här ser det ut på bipackssedeln till Roaccutan angående träning:


Om jag inte tränar är risken för högt blodtryck stort, och det är inte heller bra för kroppen. Lagom fysisk aktivitet är bäst vilket jag just nu utövar, och som sagt så lyssnar jag på min kropp även om det är tråkigt när det säger stopp.

Ja, detta är kanske en tung och ansträngade fysisk aktivitet, antagligen den tyngsta jag utövar, men å andra sidan handlar det faktiskt bara om 2-3 timmar i veckan, det är inte särskilt mycket tycker jag. Aldrig i livet att jag ger upp min träning helt, för det är ju precis vad jag måste göra om jag nu inte får anstränga mig. Jag gör inte saker halvdant, antingen så gör man det ordentligt så att det är ansträngande eller så skiter man i det och gör inget alls. Det ska vara jobbigt, annars är det inte träning.

Hoppas du har fått svar på din fråga Anonym, annars får du skriva i kommentarsfältet så tar vi diskussionen där.